Şu sıralar Malcolm Gladwell'in Outliers isimli kitabını okuyorum. Oldukça ilginç bakış açısı sunan ve insanı farklı düşünmeye zorlayan güzel bir kitap. Kitabı okurken, kitapla paralel şekilde kişisel arka planın servete ve kariyere olan etkisini düşünmeye başladım. Kişisel arka plandan kastettiğim ne? İki yanıtı var bunun, birincisi ne bildiğiniz; ikincisi, kimleri tanıdığınız. Kimleri tanıdığınız meselesi, bizde yanlış anlaşılan bir kavram. Referans yahut torpil anlamında kimleri tanıdığınız değil anlatılmak istenen. Sizi bir adım daha ileri götürecek, hayat görüşünüzü değiştirecek, olaylara bakış açınızı derinleştirecek kimleri tanıyorsunuz? Bu insanlar size pozitif katkı sağlıyor mu?
Düşünün, Aziz Sancar, İlber Ortaylı, Celal Şengör, Ozan Bingöl gibi isimlerle kankasınız. Google kullanmaya bile ihtiyaç hissetmiyorsunuz. Aklınıza bir şey geliyor ve "Alo Celal abi, benim şöyle bir sorum var. Nedir bunun cevabı?" diyorsunuz, hop Celal Hoca size kırk tane kaynak söylüyor. "Bunlara bak hayatım." diyor. Hadi isterseniz gelişmeyin. Ya da vergi meselesinde arıyorsunuz Ozan Hocayı. O size sayıyor VUK'tan girip, KVK'dan çıkarak. Vergi konusunda ayaklı bir mevzuat.gov.tr sürekli ulaşılabilir durumda. Network anlamında tanımanız tabi ki güzel olurdu. Ama siz onları tanıyorsanız ve onlar sizi tanımıyorsa ne olacak?
O zaman kitaplar sizin arka planınızı oluşturmanıza yardım edecek. İnsanların bir ömür araştırma yaparak elde ettikleri bilgileri, deneyimleri ve gözlemleri bir solukta kendi bilginize dönüştürebiliyorsunuz. Bu işin bilgi tarafı. Bir de tecrübe tarafı var. Özellikle kendi istekleriniz ve arzularınızı kesin olarak belirlemeniz gerek. Ama nasıl?
Aslında bu yolu kendiniz keşfetmelisiniz. Ben kendi tercihlerim ve tesadüflerden oluşan yolu anlatayım. Çok değişik işlerde çalıştım. Tezgahtar da oldum, pazarlamacılık da yaptım, pazarcılık da yaptım. Ofis çalışanı olup e-ticaretle de uğraştım, muhasebe personeli olarak da çalıştım. Farklı yerlere girip çıktıkça; insan kendini ve dünyayı keşfediyor. Ne yapmak ve ne yapmamak istediğinizi daha iyi anlıyorsunuz.
Peki bunun servet etkisi ne? Girişimci olduğunuzu ve ticarete atıldığınızı düşünelim. Kimleri tanıdığınız; kimlerle işbirliği yapabileceğiniz, kimlerle alışveriş yapabileceğiniz ve kimlerden yardım alabileceğiniz gibi sorularınızın yanıtı olacaktır. Neleri bildiğinizse işinizi ne kadar ileri götürebileceğinizi belirleyecektir. Dolayısıyla, bence kişisel arka planınız, servetinizi doğrudan etkileyecek bir unsur. O yüzden birçok yönde kişisel arka planınızı derinleştirmeye odaklanmalısınız.
Tüm bu sebeplerle, soran herkese; çok okuyun, farklı insanlarla tanışın, dil öğrenin ve farklı disiplinlerde malûmatfuruş olun diyorum. Çok zengin olmasanız bile kaliteli yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz. (Ki bence, belirli bir arka plan derinliğinden sonra zengin olamamak ancak ciddi talihsizliklerle mümkün.)