Her Şeyi Kendimizden Bekleriz

    Cumhuriyetin kuruluş yıllarında, hızla kalkınmak için yoğun bir sanayileşme, çeşitli alanlarda reformlar ve en önemlisi de eğitim alanında ciddi atılımlar görürüz. Sanki, dönemin idarecileri savaştan çıkan halkı bir bütün olarak iyileştirmeye çalışıyorlar gibi gelir bazen bana. O dönemin sloganları da çok hoşuma gider. Afişlerde, broşürlerde ve pankartlarda her zaman Türk milletinin kudretine, azmine ve çalışkanlığına vurgu vardır. Hiç de haksız bir vurgu değildir, çünkü gerçekten de Türk milleti uyuyan bir soba gibidir. Altı üstü açılınca tekrar gürül gürül yanmaya başlar. 

    Konuyu dağıtmayayım. Bu sloganlardan birinin yer aldığı bir pankart denk geldi geçenlerde. Aşağıda görselini görebileceğiniz, Cumhuriyetin 10. yıl kutlamalarında asılan bir pankart.

Her Şeyi Kendimizden Bekleriz
Her Şeyi Kendimizden Bekleriz
    Amasya Genelgesi'nde "Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." diyenler, bu azim ve kararla yürümüş, türlü düşmanla kanlı boğuşmalar yaşamış ve "İçeride ve dışarıda saygı ile tanınan yeni vatan, yeni sosyete, yeni devlet ve bunları başarmak için arasız devrimler" yapmışlar ve kimseden bir şey beklemeden yollarına devam ediyorlar.

    Kimseden bir şey beklemiyorlar. Sadece kendilerinden bekliyorlar. Daha iyisini yapmayı, daha güzeline ulaşmayı emel edinmişler ve bu uğurda çaba sarf ediyorlar. Sizin de yapmanız gereken bu. Kendinizin daha iyi versiyonu olmak için de, toplumu daha iyi bir noktaya götürmek için de, daha iyi ikili ilişkiler için de... Her şey için geçerli. Ne beklerseniz kendinizden bekleyeceksiniz. Çünkü sizi kurtarmaya kimse gelmeyecek. Sizi kurtaracak tek şey, sizin azim ve kararınız.

    Mağdur rolü oynamaya gerek yok. "Elimizden tutan olmadı ki hocam." demeye gerek yok. Çünkü bu çağ böyle bir çağ değil. Bu yazıyı okuyacak bir internet bağlantınız varsa, bir cihazınız varsa; ileri gitmek için de bir fırsatınız var demektir. Hemen her konuda anında bilgi sahibi olabileceğiniz bir çağ daha olmadı dünyada. O yüzden kurban rolünden çıkın, birilerinden bir şeyler beklemekten vazgeçin. 

    Naval Ravikant'ın çok sevdiğim bir sözü var, "What one monkey can do, another can do" der. Bir maymunun yapabildiğini, diğeri de yapabilir. Birimiz ileri gidebiliyorsak, hepimiz ileri gidebiliriz. O yüzden her şeyi kendinizden bekleyin ve harekete geçin. Harekete geçmediğiniz her gün, rakipleriniz bileşiklenme etkisiyle sizinle olan mesafesini geometrik olarak açacak.
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu